Samo za štrebere

Dobrodošao u naš kviz Samo za štrebere. Želimo ti puno sreće i nadamo se da nisi obična neznalica.

Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska konačno su dali slobodu bivšim kolonijama. Koja se godina 20. stoljeća naziva Godinom Afrike jer u toj godini čak 17 afričkih zemalja ostvarilo nezavisnost?
Klukas, Lobel, Muhlo, Kosjenac, Tuga i Buga. Tko nedostaje kako bismo kompletirali braću i sestre koji su prema legendi poveli Hrvate u seobu?
Koji su pridjevak uz ime nosili bizantski carevi rođeni u prostoriji ili zgradi obloženoj grimizom?
Kako se zovu ugovori sklopljeni 1929. između pape Pija XI i Mussolinija, kojima je Italija priznala suverenost Vatikana?Add description here!
ČEKA, GPU, NKVD, ______. Koji troslovni akronim nastavlja niz?
Grito de Dolores ili Doloresin plač, obilježava se od 1825. svakog 16. rujna i ime je za službeni državni praznik tj. dan nezavisnosti koje mnogoljudne države?
Što proučava pomoćna povijesna znanost veksilologija?
Koji povijesni vladar prema legendi spava u planini Kyffhäuser, a probudit će se i dići Njemačku na staze slave tek kad oko planine prestanu letjeti gavrani?
Koja je riječ arapskog podrijetla preko talijanskog ušla i u naš jezik u značenju iznenadnih policijskih prepada, a u srednjem vijeku se u užem smislu odnosila na arapske pljačkaške prepade na kršćanske gradove ili u francuskom kolonijalizmu, na arapske misije odvođenja crnačkog afričkog stanovništva u ropstvo?
Koja je poznata osoba u sudskom procesu, poznatom pod imenom Rivonijski proces, održala čuveni trosatni govor “I Am Prepared to Die”?
6. Kako se po jednoj velikoj rijeci zvao savez 16 njemačkih država utemeljen 12. 7. 1806. u Parizu kao protektorat Napoleonove Francuske?
Koji se povijesni čin ili investicija u povijesti SAD-u naziva “Sewardovom ludošću”?

Bravo... Čini se da je sreća bila na tvojoj strani.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *