Samo za štrebere

Dobrodošao u naš kviz Samo za štrebere. Želimo ti puno sreće i nadamo se da nisi obična neznalica.

Koja je riječ arapskog podrijetla preko talijanskog ušla i u naš jezik u značenju iznenadnih policijskih prepada, a u srednjem vijeku se u užem smislu odnosila na arapske pljačkaške prepade na kršćanske gradove ili u francuskom kolonijalizmu, na arapske misije odvođenja crnačkog afričkog stanovništva u ropstvo?
Grito de Dolores ili Doloresin plač, obilježava se od 1825. svakog 16. rujna i ime je za službeni državni praznik tj. dan nezavisnosti koje mnogoljudne države?
Koji se povijesni čin ili investicija u povijesti SAD-u naziva “Sewardovom ludošću”?
ČEKA, GPU, NKVD, ______. Koji troslovni akronim nastavlja niz?
Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska konačno su dali slobodu bivšim kolonijama. Koja se godina 20. stoljeća naziva Godinom Afrike jer u toj godini čak 17 afričkih zemalja ostvarilo nezavisnost?
Koja je poznata osoba u sudskom procesu, poznatom pod imenom Rivonijski proces, održala čuveni trosatni govor “I Am Prepared to Die”?
Koji su pridjevak uz ime nosili bizantski carevi rođeni u prostoriji ili zgradi obloženoj grimizom?
Klukas, Lobel, Muhlo, Kosjenac, Tuga i Buga. Tko nedostaje kako bismo kompletirali braću i sestre koji su prema legendi poveli Hrvate u seobu?
Koji povijesni vladar prema legendi spava u planini Kyffhäuser, a probudit će se i dići Njemačku na staze slave tek kad oko planine prestanu letjeti gavrani?
6. Kako se po jednoj velikoj rijeci zvao savez 16 njemačkih država utemeljen 12. 7. 1806. u Parizu kao protektorat Napoleonove Francuske?
Što proučava pomoćna povijesna znanost veksilologija?
Kako se zovu ugovori sklopljeni 1929. između pape Pija XI i Mussolinija, kojima je Italija priznala suverenost Vatikana?Add description here!

Bravo... Čini se da je sreća bila na tvojoj strani.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *