Održano gostujuće predavanje dr. sc. Paška Bilića

Udruga studenata Studia Croatica i Udruga studenata sociologije Anomija imale su priliku ugostiti dr. sc. Paška Bilića s Odjela za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Gostujuće predavanje na temu Kritička sociologija medija i tehnološke forme suvremenog kapitalizma održano je 19. siječnja 2023. u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija.

Prisutni profesori i studenti imali su priliku upoznati se s osnovnim konceptima sociologije medija i saznati nešto više o funkciji tehnoloških monopola u suvremenom kapitalizmu. Predavanje je bilo prožeto zanimljivostima poput paradoksa besplatnih platformi, procesa koji je doveo do monopolnog položaja, kao i problemima na koje nailaze regulatori monopola u kontekstu sociologije medija. Otvoren je prostor za stvaranje kritičke perspektive aktualnih promjena u svijetu medija, ali i potaknuto promišljanje o novim čitanjima Marxa, cirkulaciji kapitala, načinu na koji funkcionira lanac vrijednosti i drugim aktualnim pitanjima.

Predavanje je završilo raspravom u opuštenoj atmosferi. Brojna pitanja koja su uslijedila nakon predavanja dokaz su interesa studenata za pitanje kritičke sociologije medija, ali i potrebe za daljnjim suradnjama i realizacijom sličnih sadržaja.
Više informacija o kritičkoj sociologiji medija moguće je pronaći u djelima profesora Bilića:

  • Bilić, P. (2020) Sociologija medija: rutine, tehnologija i moć. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk i Hrvatsko sociološko društvo.
  • Bilić, P., Prug, T., Žitko, M. (2021) The Political Economy of Digital Monopolies: Contradictions and Alternatives to Data Commodification (1st ed.). Bristol University Press.

Autorica teksta: Lucija Ljubičić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *