Sljedeće čitamo: Parfem

Patrick Süskind njemački je književnik i scenarist. Studirao je srednjovjekovnu i suvremenu povijest na Sveučilištu u Münchenu i Aix-en-Provenceu. Svjetski je ugled i slavu stekao romanom Parfem, povijest jednog ubojice objavljenim 1985. godine. Na povijesnoj pozadini Francuske osamnaestoga stoljeća, Süskind oblikuje svojevrsni “olfaktivni” triler koji secira ono izopačeno u pojedincu i društvu, pri čemu se doima da je podli nitkov i zlikovac gotovo uvijek rezultat pokvarenog društva. Otkad je prvi put objavljen, Parfem je potvrdio svoj status književnog fenomena, jer rijetko je koja knjiga postigla takav uspjeh kako kod prosječnih čitatelja tako i kod književne kritike. Knjiga je prevedena na 49 jezika i prodana u milijunskim nakladama. Prema romanu je 2006. godine snimljen i istoimeni igrani film.

Parfem je najuspješnija njemačka knjiga svih vremena.” (Stern)

U fokusu romana nalazi se Jean-Baptiste Grenouille, čovjek istančanog njuha koji živi samo za jedan cilj, a to je pronalazak savršenog mirisa o kojem će govoriti čitavo čovječanstvo. Po njegovu mišljenju, takva mirisna kreacija nadišla bi sve mirise ovoga svijeta. Nakon što spozna da bi ključni sastojak takvog mirisa bila esencija mlade djevojke, Grenouille kreće u potragu za savršenim plijenom…

Sljedeći susret Čitateljskog kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovom zanimljivom romanu, održat će se u četvrtak, 12. siječnja 2023. godine, s početkom u 13 sati.

Kao i uvijek, pozvani ste pridružiti nam se.

Informacije o knjizi preuzete: Znanje.hr

Fotografija: Kristina Paj, privatna arhiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *