Sljedeće čitamo: Čovjek u visokom dvorcu

Čovjek u visokom dvorcu najpoznatiji je od 44 objavljena romana američkog autora Philipa Kindreda Dicka. Napisan je 1962. godine te okrunjen nagradom Hugo za najbolji roman godinu kasnije. Ovim romanom Dick utemeljuje podžanr znanstvene fantastike koji razmatra hipotetski svijet pod vlašću nacista, a utjecaj romana proteže se sve do danas, još i jače nakon što se 2015. godine počela emitirati serija temeljena na knjizi.

„Dick je jedan od deset najboljih američkih pisaca dvadesetog stoljeća.“ (Roberto Bolaño)

Amerika šezdesetih godina 20. stoljeća. U Drugom svjetskom ratu pobijedili su nacisti i njihovi saveznici Japanci. Zajedno kontroliraju gotovo čitav svijet. Zapadna obala SAD-a teritorij je Pacifičkih američkih država pod japanskom vlašću, istočna je dio Velikog Reicha, a dijeli ih neutralna Država Stjenjaka. Šačica preživjelih Židova skriva se pod lažnim imenima. „Afričko pitanje“ uspješno je riješeno, ropstvo je ponovno legalno, dok se nacisti bave kolonizacijom Marsa. Japanske države tehnološki znatno zaostaju za Reichom, zbog čega je politička situacija na rubu eskalacije.

„Najutjecajnija i najcjelovitije osmišljena knjiga Dickova opusa.“ (The New York Times)

Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovom romanu, održat će se u četvtak, 28. travnja 2022. godine, s početkom u 12.45 sati.

Kao i inače, pozvani ste pridružiti nam se.

Informacije o knjizi preuzete: Školska_knjiga.hr
Fotografija: Kristina Paj, privatna arhiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *