Posjet studenata Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija gradu Vukovaru

U povodu obilježavanja 30. godišnjice sloma obrane Škabrnje i Vukovara od strane snaga srpskoga agresora, kao i obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, studenti s Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, uz stručno vodstvo i pratnju prof. dr. sc. Josipa Jurčevića i doc. dr. sc. Vlatke Vukelić, posjetili su 19. listopada 2021. godine Vukovar, kako bi odali pijetet stradalim civilnim žrtvama i hrvatskim braniteljima.

U posjeti Vukovaru su uz studente prediplomskoga i diplomskoga studija povijesti također sudjelovali i članovi Udruge studenata Fakulteta hrvatskih studija “Studia Croatica”.

Na putu prema Vukovaru posjetilo se mjesto Bogdanovci, koje je tijekom Domovinskoga rata bila jedina veza između Vukovara i vanjskoga svijeta, kroz tzv. “kukuruzni put”. Upravo je to mjesto – vrata Vukovara, postalo simbolom hrvatskoga otpora JNA i srpskome agresoru. O povijesti i hrabroj obrani Bogdanovaca, donošenju odluke o proboju i padu Bogdanovaca 10. studenoga 1991. godine govorio je ratni zapovjednik Ivan Matković Lasta.

Fotografija: Ivan Matković Lasta, ratni zapovjednik Bogdanovaca

Fotografija: Mural u Bogdanovcima

Slijedio je polazak prema Vukovaru, točnije središnjem gradskom trgu Dr. Franje Tuđmana. Na putu do Trga prošlo se kroz gradsku četvrt Mitnica, zatim pored vukovarskoga Vodotornja, te se pristalo pored kompleksa hotela Dunav. Na Trgu je uslijedilo upoznavanje s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, koji je govorio o vukovarskim danima rata, ratnoj šteti, demografskim i ekonomskim posljedicama, ali i o postepenom procesu revitalizacije grada, kao i širega područja. Studenti su nakon toga mogli razgledati užu gradsku jezgru te postavljenu izložbenu na otvorenom pod nazivom Treba li se izdajom zvati?, a prije polaska uslijedilo je i odavanje počasti, tj. polaganje lampiona kod biste francuskoga dragovoljca i pripadnika HOS-a u Domovinskom ratu, Jean-Michel Nicolieru.

Fotografija: Vukovarska gradska jezgra

Fotografija: Polaganje lampiona kod biste Jean-Michel Nicoliera

Nakon toga se autobusom krenulo u smjeru Trpinjske ceste, poznatije još kao “groblje tenkova”, gdje ih je dočekao hrvatski branitelj Darko Ivanković Baljak, s kojim su razgledali Spomen dom hrvatskih branitelja (muzej). Unutar muzeja studenti su od stručnoga vodstva saznali podatke o ratnom razdoblju, poginulim hrvatskim braniteljima, a na postavljenim videozaslonima mogli su razgledati i videosnimke rata te ratne fotografije iz Vukovara, kao i središnju prostoriju u kojoj je u ponoru smještena kupova i dijelovi uništenoga tenka JNA.

Fotografija: Spomen-bista generalu bojniku HV-a Blagi Zadri ispred Spomen doma hrvatskih branitelja

Fotografija: Članovi Udruge “Studia Croatica” i tenk (ustupila Ana Tušek)

Fotografija: Kupola uništenoga tenka JNA

Zatim se uz stručno vodstvo Darka Ivankovića Baljka krenulo u panoramsku vožnju gradom, pa su studenti mogli čuti povijesne detalje i okolnosti vođenja bitaka na glavnim gradskim bojišnim linijama. Prošlo se kroz lokacije kao što su Mitnica, Sajmište, pored vukovarskoga vodotornja te Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Fotografija: Vukovarski vodotoranj

Zaključno s razgledavanjem grada krenulo se prema kompleksu Memorijalnoga centra Domovinskoga rata gdje je studente dočekao bojnik Hrvatske vojske, Anđelko Batinić, koji je studentima govorio o iskustvima rata u bitci za Vukovar i predstavio segmente izložbe, koje su studenti kasnije i razgledali. Među ostalima, razgledali su izložbu “Bitka za Vukovar”, rekonstrukciju srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”, zatim izložbu pješačkoga naoružanja koje je korišteno u Domovinskom ratu, vozila (oklopnjaci, tenkovi, avioni, kamioni…) i tehnologiju ratovanja na otvorenom, kao i rekonstrukciju terena, odnosno bojnoga polja.

Fotografija: Oklopno vozilo

Fotografija: Zastave 204. vukovarske brigade i 4. vukovarske bojne te odličja hrvatskom branitelju Marku Babiću

Fotografija: Posjeta predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana gradu Vukovaru

Iz Memorijalnoga centra Domovinskoga rata autobusom se krenulo prema farmi Ovčara i lokaciji na kojoj se 1991. godine dogodio ratni zločin, a koji su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi nad hrvatskim civilima i vojnicima iz vukovarske bolnice. Na mjestu masovne grobnice simbolički je posađeno dvije stotine grmova, a tamo je postavljena i spomen-ploča i križ. Sljedeće mjesto koje se posjetilo bio je memorijalni centar Spomen dom Ovčara, zapravo nekadašnji hangar i mjesto ratnih zločina. Stručni voditelj objasnio je simboliku mračnoga prostora, video i slikovne prikaze (projekcije) žrtava na zidnim podlogama, njihove osobne stvari koje su izložene na slami, značaj spirale i vječnoga plamena te strop koji je osvjetljen sa zvijezdama-žaruljicama koje svijetle za svaku ubijenu ili nestalu osobu u hangarima Ovčare.

Fotografija: Spomen-obilježje s prikazom golubice mira na Ovčari

Fotografija: Polaganje lampiona kod masovne grobnice na Ovčari

Fotografija: Osvjetljen strop u Spomen domu Ovčara

Na kraju jednodnevne posjete pohodilo se Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata, na kojem su studenti i profesori saznali informacije o otkriću masovne grobnice, ekshumaciji 938 tijela i formiranju samoga groblja. U znak pijeteta prema žrtvama položeni su lampioni kod Memorijalnoga prostora sa spomenikom, tzv. “zračnoga križa” i vječnoga plamena, kao i na grobovima hrvatskih branitelja Blage i Roberta Zadre te Marka Babića. Studenti su tijekom jednodnevne terenske nastave produbili (i naučili nova) saznanja o značaju grada Vukovara u Domovinskom ratu.

Fotografija: Spomenik Đurđe Ostoje – “Zračni križ” i vječni plamen na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru

Fotografija: Polaganje lampiona na Memorijalnom groblju u Vukovaru

Fotografija: Grobnice Blage i Roberta Zadre i Marka Babića

Fotografija: 938 bijelih mramornih križeva

Fotografija: 938 bijelih mramornih križeva

FOTO: Bruno Bogović i Ana Tušek; privatna arhiva Udruge Studia Croatica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *