Vrišteća mumija drevnoga Egipta

Danas poznati termin vrišteća mumija ili mumija koja vrišti naziv je za mumiju otkrivenu krajem 19. stoljeća u blizini Doline kraljeva. Ova mumija nije pronađena sama, uz nju, nađeno je još oko 40 mumija. Među otkrivenim mumijama, nađeno je mumificirano tijelo jednog od najvećih egipatskih faraona u povijesti, Ramzesa II. Razlog zašto su sve te mumije pronađene u tajnom skrovištu u blizini Doline kraljeva možda leži u činjenici da su time određeni svećenici željeli spriječiti pljačkaše da pronađu tijela i njihovo bogatstvo.

Izvor: National Geographic

Kada je vrišteća mumija otkrivena, arheolozi su ostali iznenađeni zbog njezine facijalne ekspresije, ali i činjenice da je osoba pokopana u tako elitnome društvu bila umotana u ovčju kožu, umjesto u lan. Istraživanja koja su slijedila, pokazala su da je pronađena mumija zasigurno bila važna osoba u drevnome Egiptu, a to je potvrđivala lijepo ispletena kosa, tetovaže, naušnice, uređeni nokti itd. Tada se postavilo pitanje, zašto tako očito bogata osoba leži umotana u ovčju kožu u drvenome sarkofagu kao da je seljak te zašto izgleda kao da je njegova patnja zamrznuta u vremenu? Arheolozi su zatim otkrili da na sarkofagu ne piše ime preminuloga, što je bilo vrlo uznemiravajuće znajući da su Egipćani pisali imena preminulih na sarkofage kako bi im omogućili prelazak u svijet mrtvih. Izostavljajući ime pokojnika na sarkofagu, njemu je praktički bila oduzeta mogućnost ulaska u vječni život. Također, daljnjom obradom tijela utvrđeno je da je pokojnik pri zakapanju bio vezivan za ruke i noge, a tome svjedoče vidljivi ostatci tragova vezivanja na njegovim zglobovima. Zatim, prilikom analize utvrđeno je da preminulom nisu izvađeni unutarnji organi i mozak, dijelovi tijela koji su se uvijek vadili u procesu mumifikacije. Sa svim tim podatcima bilo je jasno da je toj osobi namjerno onemogućen odlazak u vječni život, ali što je misteriozni mladić učinio i tko je on zapravo?

Mummy of the “Unknown Man E” Izvor: G. Elliott Smith/Wikimedia Commons

Identitet vrišteće mumije otkriven je tek 2000.-ih, kada je egipatski arheolog i egiptolog Zahi Hawass zatražio DNK analizu misteriozne mumije, do tada znane pod nazivom Nepoznati E. Tada je otkriveno da je mumija s patnjom na licu, loše mumificirana, ostavljena u drvenom lijesu bez napisanoga imena, zapravo sin egipatskoga faraona Ramzesa III. Također, u Egipatskom muzeju u Torinu čuva se dokument zvan Sudski spis iz Torina koji govori o uroti na dvoru Ramzesa III. Glavna urotnica bila je drugo rangirana kraljica Tyti, koja je željela svrgnuti supruga Ramzesa III. i na prijestolje postaviti svoga sina princa Pentavera. S tim na umu, znanstvenici su utvrdili da je upravo ta misteriozna vrišteća mumija Tytin i Ramzesov sin Pentaver, koji je ubio vlastitoga oca pa je zbog toga osuđen na vječno prokletstvo.

Mummy of the “Unknown Man E” Izvor: G. Elliott Smith/Wikimedia Commons
Judicial Papyrus of Turin, Museo Egizio Izvor: Wikipedia

Ranije nam nije bilo poznato je li pokušaj ubojstva i sama urota uspješno provedena, ali 2007. godine tijelo Ramzesa III. skenirano je CT uređajem te je utvrđeno da su Ramzesu III. prerezane bočne vratne žile. Naravno, ubojstvo faraona u drvenome Egiptu bio je najveći mogući zločin. Na kraju, sam fenomen vrištećeg lica objašnjen je činjenicom da se prilikom pokopa pokojniku donja čeljust veže lanom kako se ne bi spustila. U ovom slučaju, lan nije bio vezan oko čeljusti, a svećenici zaduženi za pokop nisu se s ljubavlju odnosili prema ubojici faraona te mu je čeljust pala čistim gravitacijskim zakonom. Moderna tehnologija bila je potrebna kako bismo otkrili jednu od najvećih misterija drevne egipatske civilizacije. Iako više nije toliki misterij, vrišteća mumija i danas je jedna od najvećih zanimljivosti drevnoga svijeta, a čuva se u Egipatskom muzeju u Kairu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *