Karlova povijesna kuharica: Najzanimljiviji vojni oklopi

Osim što nam je povijest dala iznimno duhovno nasljeđe, dala je i ono materijalno. Naravno, u sferu materijalnoga spadaju i vojni oklopi, a u ovom članku izdvojeni su neki od najzanimljivijih. Tako će ovo biti jedno kratko putovanje kroz prošlost, ali i svijet, jer se ovdje nalaze oklopi i odore iz Azije, Europe i Bliskoga Istoka.

Ō-yoroi oklop

Izvor: The Met

Ō-yoroi oklope nosili su bogati samuraji u feudalnom Japanu. Prvi takvi oklopi datiraju još iz 12. stoljeća, a prikazani Ō-yoroi oklop potječe vjerojatno iz 16. ili 17. stoljeća, za vrijeme Tokugawa šogunata. Ō-yoroi oklopi najviše su se koristili u zlatnom dobu samuraja, za vrijeme Sengoku razdoblja (1476. – 1615.). Oklopi takve vrste nosili su se sve do propasti samuraja, koja je započela Restauracijom Meiji. To je bio period od sredine 19. stoljeća pa sve do početka 20., kada je ukinut feudalizam, a Japan se počeo modernizirati i orijentirati prema Zapadu.

Oklop Ferdinanda I. Habsburškog

Izvor: The Met

Oklop Ferdinanda I. datira iz 1549. godine, a majstor oklopa je Kunz Lochner. Oklop je lijepo ukrašen te je kao takav više bio korišten kao paradni oklop, nego kao vojni. Na prsima je oslikana Blažena Djevica Marija s Isusom, dok na leđima možemo vidjeti Ferdinanda I. i njegovoga brata Karla V. Također, na leđima je simbolično oslikano i znakovlje Reda zlatnoga runa, čiji je član bio i Ferdinand I. 

 Rogata kaciga Henrika VIII.

Izvor: Royal Armouries

Rogata kaciga Henrika VIII., jednoga od najpoznatijih vladara Engleske, bila je dar cara Svetoga Rimskoga Carstva Maksimilijana I. Henrik VIII. na prijestolje Engleske došao je 1509. godine, a kacigu je na poklon dobio dvije godine kasnije. Kacigu je iskovao kovač Konrad Seusenhofer. Naime, mnoge zbunjuje ovaj diplomatski poklon. Znanstvenici sumnjaju da bi Maksimilijan I. dao napraviti kacigu jer su u to vrijeme takve kacige označavale da onaj koji ih nosi je “rogonja” iliti prevareni muž.

Oklop Georgea Clifforda

Izvor: The Met

Oklop Georgea Clifforda, trećega grofa od Cumberlanda, jedan je od najljepših i najočuvanijih oklopa svih vremena. Oklop je gotičkoga tipa, a najupečatljiviji detalj su pozlaćeni ljiljani. Napravljen je 1586. godine u radionici Royal Almain Armoury, koju je 1511. godine u Greenwichu osnovao Henrik VIII. George Clifford bio je vitez na dvoru Elizabete I. te je sudjelovao na brojnim viteškim turnirima.

Kineska ceremonijalna odora

Izvor: The Met

Tradicionalna odora ovakvoga oblika i izgleda rađena je za vrijeme dinastije Qing, a ova je konkretno napravljena u 18. stoljeću. Materijali od kojih je rađena su svila, zlato, željezo i bakar. Na svili su oslikani tradicionalni kineski motivi, dok je kaciga ukrašena zlatnim kineskim pismom. Prema količini detalja i samoj izradi, znanstvenici su utvrdili da je ovo prije svega bila ceremonijalna odora, koja je bila nošena od strane vrlo imućne osobe u carskoj Kini.

 

Oklop Henrika II., kralja Francuske

Izvor: The Met

Henrik II. bio je francuski kralj od 1547. do 1559. godine. On i njegova supruga bili su mecene poznatom proroku Nostradamusu. Sam oklop napravljen je oko 1555. godine, a prikazuje elemente iz klasičnih mitologija. Tako na oklopu možemo prepoznati Apolona i nimfu Dafne ili scenu u kojoj Apolon ubija mitsko biće Pitona i slično. Ovaj oklop nije djelo jednoga autora, kroz godine je više puta nadograđivan, ali je poznato da je jedan dio ugravirao poznati francuski umjetnik Jean Cousin the Elder.

Oklop sultana Mustafe III.

Izvor: Pinterest

Oklop sultana Mustafe III. u cijelosti je napravljen od verižnjače te ukrasnih elemenata poput zlata i dijamanata. Također, na slici su vidljivi štit, stremen od dijamanata te korice za sablju, čiji je držak također napravljen od dijamanata i zlata. Mustafa III. bio je osmanski sultan u periodu od 1757. do 1774. godine. Nadalje, bio je vrlo učen te se bavio pisanjem pjesama i astronomijom. Oklop Mustafe III. čuva se u palači Topkapi Saraj, koja je nekoć bila rezidencija osmanskih sultana, a danas je muzej.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *