Sljedeće čitamo: Pošta

Čitateljski klub studenata Fakulteta hrvatskih studija donosi novu knjigu, koja će se čitati tijekom mjeseca svibnja.
 
Riječ je, naravno, o romanu Pošta, čiji je autor Charles Bukowski.
 
Pošta je inače njegov prvi roman, objavljen 1971. godine, kad je Bukowski imao 50 godina, i kao takav, nosi sve elemente autobiografskoga romana.
 
Naime, prije nego je postao jedan od najpoznatijih američkih pisaca, Charles Bukowski bio je još samo jedan običan šljaker, koji je imao problema s alkoholom i veliku želju da se pisanjem izvuče iz osrednjosti. U američkoj poštanskoj službi radio je od 1952. do 1969. godine, a prije toga bio je zaposlen u tvornici za preradu krastavaca.
 
Kao poštar je radio sve do svoga 49. rođendana, kad mu je izdavač John Martin ponudio da će mu sve do smrti plaćati 100 dolara mjesečno, pod uvjetom da na poslu preda otkaz i postane pisac.
 
Bukowski je tada napisao: Imam dva izbora – ostati u pošti i poludjeti ili se igrati pisca i umrijeti od gladi. Odlučio sam gladovati.
 
Nakon toga objavio je šest romana i tisuće pjesama, a 17 godina kasnije, Martinu je napisao pismo o tome kako se osjećao kad je napustio posao.
 
Zdravo, Johne. Hvala ti na dobrom pismu. Nije loše ponekad se prisjetiti kako je sve započelo. Znaš odakle sam došao. Čak i ljudi koji su o tome pokušali pisati ili snimati filmove, nisu to uspjeli prenijeti. Nazivaju to poslom ‘od 9 do 5’. Nikad nije od 9 do 5, nema besplatnih pauza za ručak na takvim mjestima. Štoviše, na većini takvih mjesta izbjegavaš pauze da bi zadržao posao. A tu je i PREKOVREMENO i u knjigama im nikad ne polazi za rukom opisati prekovremeno i to da, požališ li se na to, uvijek postoji neki naivac koji će doći na tvoje mjesto. Znaš moju staru izreku: ‘Ropstvo nikad nije iskorijenjeno, samo se proširilo na druge rase.’ Ono što najviše boli…
 
Ono što ga je najviše boljelo i što nikad nije uspjelo biti dostojno preneseno na filmsko platno, Bukowski je objasnio upravo u romanu Pošta.
 
To je prije svega intimna ispovijest, autobiografski prikaz njegovoga života o vremenu kad je radio za američku poštansku službu, roman koji “nije nikome posvećen”. Nositelj radnje je lik Henry Chinaski, ustvari Bukowski, kojemu je nadjenuo drugo ime jer mu je za prvi roman bilo čudno pisati o samome sebi kroz vlastito ime. U kasnijim se radovima Bukowski oslobodio toga ograničenja, ali ovdje, pratimo Henryja od pošte do kockarnica, pisama i kreveta, cigareta i ironije, kasina i komedije…
 
Za prvi roman, kojega je Bukowski napisao u svega devetnaest dana, mnogi smatraju da je ovo remek-djelo američke književnosti – svojevrsna oda ropstvu zaposlenoga čovjeka.
 
To je ključalo u njemu i jednostavno je moralo izaći van, baš tako brzo i neobuzdano i pomalo nespretno, ali ipak sjajno, briljantno!, rekao je John Martin.
 
Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovoj zanimljivoj knjizi, održat će se u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine, od 15.00 do 19.00 sati.
 
Kao i uvijek, svi ste pozvani pridružiti nam se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *