10. Noć knjige na Fakultetu hrvatskih studija: izv. prof. dr. sc. Emir O. Filipović

Šesti izlagač na 10. Noći knjige na Fakultetu hrvatskih studija, koja će se održati u petak, 23. travnja 2021. godine, s početkom u 8.00 sati, rukovoditelj je Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – izv. prof. dr. sc. Emir O. Filipović.
 
Profesor Filipović na 10. Noći knjige održat će izlaganje pod naslovom “LIJEK ZA DUŠU, UŠI I OČI: DUHOVNA, KNJIŽEVNA I LIKOVNA DIMENZIJA RUKOPISA CRKVE BOSANSKE”.
 
Foto: privatna arhiva; izv. prof. dr. sc. Emir O. Filipović
Sažetak njegovoga izlaganja je sljedeći:
 
“Rukopisi Crkve bosanske predmet su znanstvenoga zanimanja već više od jednoga stoljeća. U tom dugom razdoblju pristupano im je s različitih pozicija i tumačeni su najčešće iz vjerskoga, a potom iz filološkoga, lingvističkoga i književnopovijesnoga ugla. Stručnjaci su u svojim radovima također obraćali pozornost na sadržaj tih srednjovjekovnih knjiga, grafiju ćiriličnoga pisma kojim su pisane, ali i na likovne iluminacije kojima su ukrašene. Bez pretenzije za iscrpnim prikazom svih aspekata ovoga vrijednoga naslijeđa srednjovjekovne Bosne, izlaganje bi trebalo ponuditi zaokruženu sliku duhovne, književne i likovne dimenzije rukopisa Crkve bosanske u kontekstu vremena i okruženja u kojemu su nastali.”
 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *