10. Noć knjige na Fakultetu hrvatskih studija: Petar Ušković Croata, mag. educ. philol. et croat. lat.

Treći izlagač na 10. Noći knjige na Fakultetu hrvatskih studija, koja će se održati u petak, 23. travnja 2021. godine, s početkom u 8.00 sati, profesor je s Odsjeka za kroatologiju – Petar Ušković Croata, mag. educ. philol. et croat. lat.
 
Profesor Ušković Croata na 10. Noći knjige održat će izlaganje pod naslovom “Philosophia animi medicina” – Ciceronove Tuskulanske rasprave.
 
Foto: privatna arhiva; Petar Ušković Croata, mag. educ. philol. et croat. lat.
Sažetak njegovoga izlaganja je sljedeći:
 
“Rimski govornik, političar i filozof, Marko Tulije Ciceron, oko 45. g. pr. Kr. na svojem je imanju u Tuskulu napisao u formi dijaloga djelo Tusculanae disputationes (Tuskulanske rasprave). Nakon što je obnašao gotovo sve važnije političke službe (pretor, konzul) i vrativši se iz progonstva, Ciceron se povlači iz javnoga političkoga djelovanja i odlazi na svoje imanje Tusculum. Otprilike mu je u to vrijeme preminula kći Tulija, što ga je, između ostaloga, potaknulo na razmišljanje o prolaznosti života i smrti koja je njegov sastavni dio. Pet knjiga ovoga djela zapravo predstavlja pet dana, koliko traje rasprava između Cicerona i njegovih sugovornika, koji na filozofski način promišljaju pitanja kao što su prijezir prema smrti, o trpljenju boli itd., pa se za ovo Ciceronovo djelo s pravom može reći da prikazuje filozofiju kao medicinu duše.”
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *