10. Noć knjige na Fakultetu hrvatskih studija: izv. prof. dr. sc. Alexander Buczynski

Peti izlagač na 10. Noći knjige na Fakultetu hrvatskih studija, koja će se održati u petak, 23. travnja 2021. godine, s početkom u 8.00 sati, vanjski je suradnik s Odsjeka za povijest – izv. prof. dr. sc. Alexander Buczynski.
 
Profesor Buczynski na 10. Noći knjige održat će izlaganje pod naslovom “(NE)PISMENOST U VOJNOJ KRAJINI UOČI NJEZINA RAZVOJAČENJA”.
 
Foto: Vanja Protić
Sažetak njegovoga izlaganja je sljedeći:
 
“Ljekovita moć knjiga, koja je tema ovogodišnje Noći knjige, ne može se ‘osloboditi’ bez vještine i sposobnosti čitanja, a pismenost se pak ne može postići bez obrazovanja. To je, takoreći, zakon spojenih posuda. Kako je put u pakao popločen dobrim namjerama, tako je zapravo put ka sreći, blagostanju i boljoj budućnosti popločen dobrim knjigama, a taj put počinje upravo u osnovnoj školi. Danas se obavezno osnovnoškolsko obrazovanje uzima zdravo za gotovo, a nepismeni čine tek 0,8% stanovništva. No, još ne tako davno, taj je postotak bio znatno veći, usprkos činjenici što je prvo ozbiljnije uređenje odgojno-obrazovnoga sustava u Hrvatskoj Kraljevini započeto još za vrijeme carice Marije Terezije. Polazeći od pretpostavke da su opismenjeni krajišnici bolji vojnici i korisniji seljaci, ta je školska reforma provedena s više žara i većom disciplinom na prostoru Vojne krajine, nego u preostalom dijelu Hrvatske. Koje su temeljne značajke vojno-krajiškoga školskoga sustava i kako se on odrazio na razinu (ne)pismenosti tijekom sto godina provedenih reformi? O tome i još koječemu drugome bit će riječi u ovom izlaganju.”
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *