Produljen rok za prijavu na skup “Promet i društvo”

Dragi studenti,
 
Svjesni brojnih obaveza koje imate, kako bismo imali što kvalitetniji skup, odbor je odlučio produžiti rok prijave sažetaka do 𝟯𝟬. 𝘁𝗿𝗮𝘃𝗻𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟭.
 
Podsjećamo kako će se skup održati na Fakultetu hrvatskih studija, utorak 𝟭𝟴. 𝘀𝘃𝗶𝗯𝗮𝗻𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟭. Ukoliko dođe do novih odredba spremni smo održati skup preko online platformi.
 
Također ponovno šaljemo pozivnicu te Vas ljubazno molimo ukoliko imate sugestije ili pitanja vezano za skup Promet i društvo da se obratite putem našeg maila : [email protected]
 
𝐏𝐑𝐎𝐌𝐄𝐓 𝐈 𝐃𝐑𝐔𝐒̌𝐓𝐕𝐎
 
Pozivamo sve zainteresirane profesore i studente preddiplomskoga, diplomskoga i poslijediplomskoga studija svih fakulteta u RH na sudjelovanje na studenskom simpoziju, koji će se održati na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu ili ako epidemiološka situacija to bude zahtijevala, na daljinu putem online platforme, u utorak, 18. svibnja 2021. godine.
 
Tema skupa je: “Promet i društvo”.
 
Promet se može definirati kao premještaj osoba, životinja, stvari, dobara, podataka, informacija (Enciklopedija.hr, 2021). Ovom fenomenu možemo pristupiti iz različitih disciplinarnih i paradigmatskih kutova gledišta – od društvenih područja (ekonomija, sociologija, psihologija, komunikologija), preko humanističkih (povijest, antropologija, filozofija), pa sve do tehničkih i prirodnih područja znanosti.
 
Ono što je ipak važno naglasiti jest to da je promet svojevrsna društvena činjenica. Naime, premještaj ljudi, dobara, podataka ne bi bio moguć bez komunikacije. Komunikacija i interakcija ključan su element prometa. Ove odrednice prometu daju smislenost i formu. No kako bi komunikacija i interakcija u okviru prometa bile ujednačene kolektivnim formama smislenosti potrebna je i specifična socijalizacija. Tako se već u vremenu djetinjstva uči sudjelovanju u prometu. Uči se kako pravilno vršiti interakciju u prometu kako ne bismo naštetili sebi i drugima. Nadalje, stjecanjem punoljetnosti stječemo veća prava sudjelovanja u prometu. Proširuju se načini na koje jesmo sudionici prometa – omogućuje nam se upravljanje vozilima. No i ta mogućnost dolazi uz strukturalno određenu socijalizaciju (upravljanja vozilima). Kako bismo mogli voziti automobil moramo znati društveno djelovati tim automobilom. Ovo su samo neki od primjera na kojima možemo utemeljiti argument prometa kao društvene činjenice – koja postoji neovisno o nama samima te vrši prinudu nad pojedincem (Durkheim, 2014).
 
Cilj ovog kraćeg uvoda jest poticanje daljnjeg promišljanja, rasprave na temu prometa i društva. U tom smislu pozivamo sve zainteresirane profesore i studente da svojim promišljanjima obogate simpozij, ali i cjelokupno promišljanje ove teme.
 
 
Molimo sve zainteresirane profesore i studente preddiplomskoga, diplomskoga i poslijediplomskoga studija da se najkasnije do 30. travnja 2021. godine jave na adresu elektroničke pošte: [email protected] s naslovom svoga izlaganja i kratkim sažetkom do max. 500 znakova (font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5) na hrvatskom jeziku.
 
Izlaganje bi trajalo do 15 minuta, a nakon svake pojedine sekcije bila bi rasprava u trajanju do 15 minuta.
 
Pisanje znanstvenih radova po završetku skupa je opcionalno.
 
U obzir će se uzimati radovi koji se dotiču jednoga od sljedećih tematskih područja:
1. povijest uspostave prometa
 
2. društveni aspekti sudjelovanja (interakcije) u prometu
 
3. pitanje rodne dimenzije ( primjer: „Jesu li žene lošiji vozači u prometu?“ )
 
4. problemi zakonskih regulativa povezani s brojem stradalih u prometu
 
5. socijalizacija u prometu (primjer učenja o prometnim pravilima tijekom odrastanja)
 
6. sociologija prostora ( primjer: „kako se vozi na selu, a kako u gradu“ )
 
7. socio-ekonomske odrednice ( primjer: osoba će prije kupiti BMW, nego obnoviti dio kuće)
 
8. utjecaj prometa na okoliš
 
 
Cilj ovoga skupa je napredak i popularizacija znanosti, povezivanje studenata i struke te promocija društveno – humanističkih studija.
 
 
Za sva dodatna pitanja obratite nam se na mail adresu: [email protected]
 
 
Veselimo se Vašem sudjelovanju, srdačan pozdrav,
 
 
Filip Đurić, u ime glavnoga organizacijskoga odbora studentskog skupa „Promet i društvo“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *