Recenzije Čitateljskoga kluba studenata FHS-a: BIJES

Imućne i poduzetne obitelji, koje u svojim rukama koncentriraju goleme količine moći, često su  disfunkcionalne obitelji. Tolstoj je na početku romana Ana Karenjina napisao: „Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, a svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.“ Upravo bi se tako mogla opisati i obitelj Vittoria Salveminia, moćnoga poduzetnika Barija. Ovaj fantastičan triler, kojega krase i elementi obiteljskoga romana, nije uobičajeni triler koji prati iznenadne i neočekivane preokrete. Ovo je roman koji umjerenim tempom vodi čitatelja kroz glavnu okosnicu priče, odnosno kroz pitanja tko je i zašto ubio Claru Salvemini, kćer moćnoga poduzetnika.

Iako se Clarina smrt pripisala samoubojstvu, čitatelj već na početku romana naslućuje kako si ova žena ipak nije oduzela život. Priču još dodatno začinjava Orazio Basile, vozač kamiona i jedini svjedok slučaja, koji se budi u bolnici s jednom amputiranom nogom. Čitatelj upravo tada spoznaje da se u romanu Bijes radi o složenijoj priči od običnoga samoubojstva. Iako bi se očekivalo da će Orazio postati protagonistom radnje, Nicola Lagioia ipak radi dramatičan zaokret i navodi nas u potpuno suprotnom i pomalo neočekivanom smjeru. Naime, protagonist ovoga napetoga i zamršenoga slučaja postaje Michele Salvemini, izvanbračni sin Vittoria Salveminia.

Vittorio je u braku sa ženom Annamariom Salvemini dobio sina Ruggera, kćeri Claru i Gioiu, dok mu je ljubavnica, koja je preminula na porodu, podarila sina Michela. Michele se oduvijek osjećao kao da ne pripada obitelji. Obitelj ga je smatrala čudnim i bolesnim dječakom, što će u konačnici dovesti do dijagnoze prema kojoj boluje od shizofrenije i bipolarnoga poremećaja. Međutim, kako se ispostavlja, on ipak nije bio psihički bolestan dječak, nego dječak genijalac, čiju je inteligenciju i personu trebalo njegovati. Jedina osoba s kojom se Michel kroz te mučne godine uspio povezati, bila je Clara.

Nicola Lagioia nam kroz stranice ostavlja zrnca tajni, koje čitatelj polako skuplja kao kamenčiće na pješčanoj plaži. Svaka je spoznaja umotana u predivne opise krajolika, sve do najsitnijih detalja. Opisi su toliko zadivljujući i fantastični da se svaka scena čini gotovo pa stvarnom. I zato čitatelj počinje stvarati vlastitu mrežu propitivanja i teorija o Clarinom ubojstvu. Čitatelj napeto okreće stranicu za stranicom, u nadi da će pronaći odgovore. Zašto bi netko ubio Claru? Čitatelj može samo nagađati, dok ga autor polako i pažljivo navodi do točnoga odgovora. Nakon što su Michela odvojili od Clare, Clara će voditi vrlo čudan i misteriozan način života. Osim što je redovito mijenjala partnere i time varala svoga supruga, Clara će posegnuti i za raznim opojnim sredstvima. Je li joj njezin način života u konačnici presudio? Je li u ubojstvo upleten Clarin muž Alberto? Sa svakom novom rečenicom i otkrićem, prethodna se teorija pobija. Ne smije se zanemariti ni Vittorio Salvemini, koji je postao toliko utjecajan i moćan da su se njegovi poslovi često isprepletali s poslovima predsjednika prizivnoga suda, rektorima Sveučilišta, ministarstvom pravosuđa – i to sve u ruhu korupcije. Je li on možda krivac za kćerinu smrt?

Kraj romana ostavlja nas zatečenima i iznenađenima. Odgovor nikada ne bismo pogodili.

Autor je romanu odlučio podariti vrlo kratak, ali snažan naslov. Mislim da ga je odlučio nazvati Bijes jer je stanje bijesa misao vodilja cijeloga romana. Ova je vodilja prisutna kod Clare, baš kao što je kasnije prisutna kod Michela te mnogih sporednih likova.

Bijes je roman kojega treba pažljivo čitati. Da bi se uzročno-posljedične veze mogle razumjeti, potrebna je velika doza koncentracije kako bi čitatelj mogao doći do prave istine, a ta će istina navesti svakoga da razmišlja o pitanjima današnjega svijeta. Istina, koja se otkriva na kraju priče, uzdrmat će svakoga čitatelja jer su pojedinci zaista spremni djelovati preko svih prepreka u postizanju vlastitih ciljeva. Zato bih ovom romanu dala čistu peticu. Jednostavno se ne mogu sjetiti kada sam posljednji put čitala ovako napetu priču. Toplo ga preporučam svima, koji se nakon radnoga dana vole odmoriti uz dekicu, čašu toploga napitka i dobru, zamršenu priču, zbog koje će dugo ostati budni.

Više o knjizi na: https://fokusnahit.com/proizvod/bijes/

Tekst napisala: Helena Mihok

Tekst uredila i priredila: Monika Jerković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *