Sljedeće čitamo: Kuga

Čitateljski klub studenata Fakulteta hrvatskih studija dijeli informacije o novoj knjizi, koja će se čitati tijekom mjeseca ožujka.

Riječ je, naravno, o romanu Kuga francuskoga književnika i filozofa Alberta Camusa.

Roman Kuga kronika je koja opisuje fiktivnu epidemiju kuge, koja je 1940-ih godina zahvatila Oran. Djelo je napisano u trećem licu, iako ga ustvari piše jedan od sudionika zbivanja, doktor Bernard Rieux, pri čemu se koristi i bilješkama drugoga važnoga lika, Jeana Tarroua. Uz njih dvojicu, značajni likovi romana su i kriminalac Cottard, zaljubljeni novinar Rambert, svećenik Paneloux te Joseph Grand, činovnik koji pokušava napisati knjigu. Od početka epidemije i invazije štakora, pa do njezinoga povlačenja, opisane su sudbine ljudi, koji se pokušavaju nositi sa sveprisutnom bolešću i tjeskobom u zatvorenom gradu. Djelo se često tumači i kao alegorijski prikaz otpora nacističkoj okupaciji.

Kuga je stvarana sedam godina: početna verzija bila je gotova već 1943. godine, ali nakon mnogih prepravljanja, objavljena je tek četiri godine kasnije. Za potrebe pisanja toga romana, Camus je proučavao medicinske priručnike i razna književna djela, u kojima je ta bolest već bila opisana. Glavnu okosnicu romana čine filozofska pitanja o apsurdnosti života, smrti, patnji, ljubavi i solidarnosti. Djelo je vrlo složeno i pisano na tradicionalan način, za razliku od Stranca, koji je daleko popularniji.

Kuga također ima svoj nastavak. Roman Pad podjednako je zadivio i zbunio većinu Camusovih čitatelja. Nakon što je protagonist Kuge na samom kraju te kronike kuge zapisao da se u vremenu zala može naučiti kako “u čovjeku ima više stvari koje zaslužuju divljenje, nego onih koje zaslužuju prezir”, protagonist Pada, Jean-Baptiste Clamence, poručuje iz svoje amsterdamske pustinje da je čovjek beznadno nisko pao te da je posve nesposoban za ljubav, odanost i iskrenost.

Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovoj zanimljivoj knjizi, održat će se u utorak, 23. ožujka 2021. godine, od 10.00 do 14.00 sati.

Kao i uvijek, svi koji nam se žele pridružiti na raspravi, dobrodošli su.

*Informacije i slika knjiga preuzete su sa Školska knjiga i Ezop antikvarijat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *