Čitateljski klub studenata FHS-a u suradnji s Fokusom

Čitateljski klub studenata Fakulteta hrvatskih studija nedavno je ušao u suradnju s izdavačkom kućom FOKUS na hit.

Naša suradnja s njima sastojat će se od pisanja recenzija njihovih divnih knjiga, koje ćemo objavljivati na našoj web stranici, a prve tri knjige koje će naši vrijedni članovi Kluba pročitati i recenzirati su:

1. BIJES, Nicola Lagioia (https://fokusnahit.com/proizvod/bijes/)

Ova bogato satkana priča vodi nas u Bari, na jug Italije, u ralje razvijene industrije, korumpiranih političara i lokalnih moćnika. Ondje je stasao Vittorio Salvemini, pravi mediteranski mačo-muškarac, probitačni poduzetnik u nekretninskom biznisu, s ambicijama o dinastiji. Kad njegova kći Clara bude pronađena mrtva i sve ukazuje na samoubojstvo, njezin polubrat Michele nikako se ne miri s verzijom priče, koju su šutke prihvatili i obitelj, i javnost. Gladan je istine, ali i osvete. Međutim, što više doznaje o Clarinu životu, Michele postaje sve svjesniji prave pozadine očeva uspjeha. Bijes je ujedno i intimna obiteljska saga s elementima trilera, i bolno precizan portret moralno posrnuloga društva. Priča o pohlepi i iluzijama, višim ciljevima i površnosti. I cijeni navodne sreće.

Foto: Ana Tušek, privatna arhiva Čitateljskoga kluba studenata FHS-a

2. MINISTARSTVO ISTINE, Dorian Lynskey (https://fokusnahit.com/proizvod/ministarstvo-istine/)

Roman 1984. Georgea Orwella prava je škrinja s blagom ideja i podsjetnika: “big brother”, misaona policija, novozbor… Sve to samo su neki od pojmova, koji svake godine dobivaju sve moćnije značenje. Ministarstvo istine prva je knjiga, koja u potpunosti istražuje društvenu, kulturnu i povijesnu važnost jednoga od najpoznatijih romana 20. stoljeća, a slobodno možemo reći i uopće. No, ta biografija ujedno je i ključ za razumijevanje modernoga svijeta. U društvima koja se nazivaju demokratskima, u eri interneta, kraha privatnosti, “fake newsa”, teorija zavjere, političkih groteski… Orwellove teme doista nikada nisu bile relevantnije.

3. KRAJ, Mats Strandberg (https://fokusnahit.com/proizvod/kraj/)

Golemi meteor juri prema Zemlji. Vlade svjetskih sila priznale su da su nemoćne. Vremena je sve manje… Sedamnaestogodišnji Simon imao je namjeru posljednje dane života provesti s ljudima koje voli, prvenstveno sa svojom curom, plivačicom Tildom. No, Tilda se, kao i veliki broj Zemljana, suočena s točnim datumom smrti, potpuno otme kontroli. A onda ju pronađu mrtvu. Simonu nema druge, nego pokušati riješiti misterij njezine smrti, jednim dijelom kako bi miran otišao s ovoga svijeta, a drugim kako bi ga prestali sumnjičiti da ju je on ubio. U toj njegovoj misiji pridružuje mu se Lucinda, Tildina nekoć najbolja prijateljica, koja se iz njihovoga zajedničkoga svijeta, svijeta plivanja, morala povući zbog opake bolesti. Kako dani odmiču, Simon i Lucinda uporno tragaju za istinom, no ono što otkrivaju nimalo im se ne sviđa i navodi ih da se zapitaju ono najvažnije…

Ne znamo za vas, ali mi smo prilično uzbuđeni što smo dobili priliku pročitati ove knjige, i veselimo se njihovim recenzijama. Prva recenzija bit će objavljena na našoj web stranici već tijekom sljedećega tjedna pa nas nastavite pratiti i dalje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *