Sljedeće čitamo: Lolita

Dragi svi, Čitateljski klub studenata Fakulteta hrvatskih studija donosi informacije o novoj knjizi, koju će članovi Kluba čitati tijekom mjeseca veljače.

Riječ je o romanu Lolita rusko-američkoga književnika Vladimira Nabokova, prvi put objavljenom 1955. godine u Parizu na engleskom jeziku, na kojemu je roman i napisan. Nabokov je Lolitu sam preveo na ruski jezik.

Roman je odmah po objavljivanju postao slavan i izuzetno cijenjen među publikom. No, također je izazvao burne reakcije, zbog kojih je naposljetku zabranjivan i proglašavan pornografskim, poput Uliksa Jamesa Joycea. Razlog kontroverzi bila je iznimno provokativna tema romana: sredovječni muškarac, koji je opsjednut dvanaestogodišnjakinjom, s kojom se naposljetku upušta u seksualan odnos. Pitanje koje se tada provlačilo, a koje se i danas provlači među brojnim čitateljima toga djela, bilo je: je li posrijedi bilo silovanje ili je Humbert Humbert (glavni lik romana) ipak uspio pronaći način da opravda svoje postupke? Usprkos zabranama, burnim reakcijama i kojekakvim pogrdnim nazivima kojima je Nabokov svojevremeno bio počašćen, neupitno je da je Lolita još od sredine 20. stoljeća pa do danas ostala istinsko remek-djelo jednoga velikoga književnika.

Riječ je o temi o kojoj nije lako razgovarati, ali koja ne bi smjela biti marginalizirana i kojoj bi se trebalo posvetiti vrijeme, kao i svojevrsna doza hrabrosti.

Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovoj knjizi, održat će se u petak, 26. veljače 2021. godine, od 10.00 do 14.00 sati.

Kao i uvijek, svi koji se žele pridružiti raspravi, dobrodošli su.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *