Sljedeće čitamo: Divni novi svijet

Kako je i najavljeno, Čitateljski klub studenata Fakulteta hrvatskih studija donosi knjigu koja će se čitati tijekom mjeseca siječnja.

Riječ je o romanu Divni novi svijet britanskoga pisca Aldousa Huxleyja, genijalno zamišljenoj budućnosti, koja baca zasljepljujuću svjetlost na sadašnjost i s pravom se smatra remek-djelom.

Naime, daleko u budućnosti, svjetski Nadzornici stvorili su idealno totalitarno društvo. Zahvaljujući pametnoj primjeni genetskoga inženjeringa, pranja mozgova i nove droge, koja nudi trenutačno blaženstvo bez popratnih posljedica, svi su stanovnici sretni potrošači. Čini se da je Bernard Marx jedini koji osjeća čudnu čežnju za bijegom od te programirane sreće i užitka. Možda je lijek za njegove nevolje posjet jednomu od nekoliko preostalih rezervata za divljake, u kojima se može živjeti starim, divnim, nesavršenim načinom života.

Aldous Huxley (Godalming, 1894. – Hollywood, 1963.) počeo je pisati pjesme i kratke priče ranih dvadesetih godina 20. stoljeća, a književni je ugled stekao prvim romanom Crome Yellow. Slijedili su romani Antic Hay, Those Barren Leaves i Point Counter Point – sjajne satire suvremenoga društva.

U godinama prije Drugoga svjetskoga rata Huxleyjeva su djela, sve mračnijih tonova, upozoravala na nered u društvu i globalni osjećaj da se takvo stanje opasno otima nadzoru. Nakon njegovih velikih romana-ideja, uključujući najslavnije djelo Divni novi svijet (1932.), u kojima je upozorio na dehumanizirajuće aspekte znanstvenoga i materijalnoga »progresa«, napisao je pacifistički roman Eyeless in Gaza te niz mudrih i sjajnih eseja, objavljenih pod naslovima Music at Night i Ends and Means.

Godine 1937., na vrhuncu slave, Huxley je napustio Europu i otišao živjeti u Kaliforniju. Radio je kao scenarist u Hollywoodu. Dok se Zapad pripremao za rat, Huxley je sve snažnije vjerovao da je ključ rješenja svjetskih problema u promjeni pojedinca mističnim prosvjetljenjem. Istraživanje unutarnjega života, uz pomoć misticizma i halucinogenoga meskalina, opisao je u djelima: Time Must Have a Stop i Island, zatim The Perennial Philosophy, Grey Eminence i The Doors of Perception.

Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovoj napetoj knjizi, održat će se u utorak, 12. siječnja 2021. godine, s početkom u 11.15 sati, a kao i uvijek, svi koji nam se žele pridružiti na susretu, dobrodošli su.

Vidimo se u siječnju! Čitajte puno i sve vas pozdravljaju članovi Čitateljskoga kluba studenata FHS-a!

*Informacije o autoru i knjizi, kao i fotografija knjige, preuzete su sa Školska knjiga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *