Sljedeće čitamo: Gospodar muha

Kao što je i obećano, Čitateljski klub studenata Fakulteta hrvatskih studija dijeli informacije o novoj knjizi, koja će se čitati tijekom mjeseca prosinca.

Dobro pretpostavljate o kojoj je knjizi riječ.

Iz pera britanskoga autora Williama Goldinga, na raspravu nam stiže njegovo ponajbolje djelo, suvremeni svjetski klasik Gospodar muha.

O samoj knjizi autor je rekao:

“Izbor teme je pokušaj da se uđe u trag nedostacima društva, slijedeći nedostatke ljudske prirode. Pouka priče je u tome da oblik društvene zajednice nužno mora ovisiti o etičkoj prirodi pojedinca, a ne o etičkoj prirodi političkoga sustava, ma koliko ta priroda bila logična ili vrijedna poštovanja.”

Skupina dječaka, jedinih preživjelih nakon zrakoplovne nesreće, našla je svoj spas na pustom otoku. Od proročki raspoloženoga Simona, preko moralnoga Ralpha, do brutalnoga Jacka, svaki od dječaka pokušava uspostaviti kontrolu nad novom situacijom. No, njihova nastojanja da se organiziraju i među sobom uvedu red ubrzo uzmiču pred primitivnim nagonima i kaosom…

Prvi roman britanskoga nobelovca Williama Goldinga, distopijska priča o mladim robinzonima, koja razotkriva tamnu stranu ljudske prirode, danas je jednako provokativan kao i 1954. godine, kada je prvi put objavljen. Ubrzo nakon objavljivanja, djelo je steklo kultni status među čitateljima, ali i kritičarima, koji su ovaj roman prozvali “najutjecajnijim romanom nakon Salingerova Lovca u žitu” te ga usporedili s Conradovim remek-djelom Srce tame.

Nakon više od šezdeset godina, ovaj moderni klasik ostaje snažna alegorija o civilizaciji, preživljavanju i ljudskoj prirodi, koja fascinira podjednako mlade i starije čitatelje, suočavajući ih s uznemirujućom spoznajom kako društvo lako može skliznuti u kaos i divljaštvo onda kada se napuste disciplina, pravila i red. Tu su i univerzalne teme kojih se pritom dotiče, ne samo o sposobnosti čovjeka da razlikuje dobro od zla, već i o krhkosti moralnih inhibicija.

Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovoj knjizi, održat će se u utorak, 8. prosinca 2020. godine, u dvorani Brač na Fakultetu hrvatskih studija, od 11.15 do 14.30 sati.

Vidimo se tamo!

Puno vas pozdravljaju članovi Čitateljskoga kluba studenata Fakulteta hrvatskih studija!

*Naslovnica romana i informacije preuzete su od izdavačke kuće Znanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *