Prvi službeni susret Debatnoga kluba studenata Fakulteta hrvatskih studija „Argumentum“

Dana 19. studenoga 2020. godine, s početkom u 13.00 sati, u dvorani Gospić na Fakultetu hrvatskih studija, uspješno je održan prvi službeni susret Debatnoga kluba studenata Fakulteta hrvatskih studija „Argumentum“. Za prvi službeni susret članovi „Argumentuma“ zajednički su odlučili raspravljati na temu legalizacije opojnih droga, što se isprva može činiti kao čudna tema za prvu službenu raspravu debatnoga kluba, ali kad se u obzir uzme njezina aktualnost među studentskom populacijom – pogotovo među studentima sociologije, budući da je jedan od profesora na Odsjeku za sociologiju Fakulteta hrvatskih studija, izv. prof. dr. sc. Nikša Dubreta, napisao knjigu Društvo i odnos prema drogama, u kojoj je opisao proces postajanja korisnikom droge i nastajanja supkultura, koje taj proces omogućuju i olakšavaju – onda taj podatak pretjerano ne iznenađuje.

Na susretu se okupilo sveukupno 12 aktivnih članova kluba, a za debatu su istupila dva tima po tri člana. Jedna strana (tim A) branila je legalizaciju opojnih droga, dok je druga (tim B) zagovarala stav da opojne droge moraju ostati ilegalne. Neki od glavnih argumenata za legalizaciju bili su: ekonomski čimbenici, usporedba droga s legaliziranim alkoholom i šećerom te načelno liberalno pravo slobode pojedinca – da čini što god hoće, na vlastitu odgovornost. Argumenti protiv legalizacije droga zasnivali su se na negativnim efektima droge na ljudsku svijest, prilikom kojih osobe ne mogu normalno funkcionirati, a pritom postaju opasni za ostatak društva.

Ostali članovi kluba pritom su zauzimali ulogu sudaca. Nakon tri runde debatiranja, odlučili su da ne mogu proglasiti pobjednika, zbog podjednako kvalitetnih nastupa i argumenata oba tima. Tako su s toga susreta svi otišli zadovoljni, znajući da je podjednako bitno sudjelovati i doprinijeti kolektivu, a ne samo pobijediti. Na takav način, susret je, izuzev debatne, imao i edukativnu notu.

Debatni klub studenata Fakulteta hrvatskih studija „Argumentum“ nedavno je osnovan, a u njemu se trenutno nalazi 26 aktivnih članova. Ideja iza osnivanja kluba najviše se bazira na unapređivanju komunikacijskih vještina, učenju pristojnoga diskutiranja i pravilnom argumentiranju. Upravo iz tog razloga članovi nerijetko imaju rasprave nakon debate, gdje si međusobno daju savjete, sugestije i prijedloge individualnoga poboljšanja govora. Bilo da je u pitanju nerazgovijetnost, razne poštapalice u govoru, nelogičnost slijeda gradnje argumenta ili nešto treće, svaki od članova na neki se način može poboljšati i usavršiti uz pomoć drugih – i upravo je to cilj kojemu težimo u debatnom klubu: zajedništvo, komunikacija i sve to uz jedno ugodno druženje s kolegama studentima.

Debatnom klubu studenata Fakulteta hrvatskih studija „Argumentum“ mogu se pridružiti svi zainteresirani studenti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu s različitih smjerova, od preddiplomskoga do doktorskoga studija. Valja spomenuti da je sudjelovanje na susretima opcionalno, odnosno da se na susret može samo doći i promatrati, biti dijelom publike, te na kraju glasovati za pobjednika debate. Dakako, ako se ohrabrite i osjetite spremnima, možete se okušati i u debatiranju s aktivnim članovima.

Sljedeće teme za susrete bit će odabrane između članova kluba, a prioritet će biti stavljen na njihovoj raznovrsnosti, kako bi svi smjerovi fakulteta bili podjednako zastupljeni.

Napisao Dean Bošnjak, uredila Monika Jerković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *